Ervaar meer rust en tevredenheid en maak je lichaam soepeler

Waarom yoga helpt en nodig is bij mentale & emotionele stress op de werkvloer

In de natuur hebben de dingen een natuurlijk verloop. Alles heeft zijn tijd, niets gaat geforceerd. Dit zou voor ons voldoende moeten zijn om bewust te worden van hoe het voor ons als mens dan ook werkt. Stress ontstaat wanneer je jezelf dwingt of gedwongen voelt. Je manier van handelen gaat dan niet meer natuurlijk en gemakkelijk maar geforceerd en op wilskracht.

Vuur (energie) in het lichaam

Onze wilskracht komt voort uit het 3e chakra. Ook wel de zonnevlecht genoemd. Chakra’s (energielichaam) versterken of vertragen onze energiestroom. Ze zijn niet de bron van energie maar een soort van bestuurders en regelaars daarvan. De energie zit in ons maar moet wel eerst ontvlammen om er gebruik van te kunnen maken. Wanneer we putten uit onze wilskracht en dus onze “wil” laten leiden dan hebben we daar energie voor nodig. Energie is de brandstof van onze wilskracht en zonder energie heeft de wil ( wil =kracht) geen krachtbron om uit te putten. Je kunt dan wel iets willen maar je “wil” wordt dan niet meer vervuld: je hebt geen wilskracht meer.

De wil van “de maatschappij en je ego”

In onze huidige maatschappij laten we ons wijsmaken dat we alles kunnen kopen en alles kunnen maken en kunnen hebben wat we maar willen. Onze geest (brein) is hierin machtig en gevaarlijk. Hij kan namelijk van alles in het leven roepen. Wanneer we afgesneden raken van het geheel en niet meer bewust zijn van ons innerlijk lichaam draait het in het dagelijks leven vooral om gemak, eigen gewin en geneugtes. Daar wil het ‘ego” altijd meer en heeft het nooit genoeg en is hij nooit tevreden. Er is dan altijd een tekort op elk vlak van je leven. En dit creëert stress. Stress ontstaat wanneer je jezelf dwingt of gedwongen voelt. De maatschappij dwingt ons en beïnvloedt het gedwongen voelen. Het is de keuze die maakt dat we luisteren naar het stille weten van binnen of de dingen naar je hand willen zetten die van buitenaf worden beïnvloedt en waarin we onszelf dan ook vaak verliezen. Met als gevolg (chronische) stress,uitputting, verslaving en depressie.

Yoga is je lichaam en geest ontdoen van stress en wegblijven van mentale of fysieke burn-out en depressie

Met yoga beoefening kun je energie opwekken als je de juiste combinatie van weerstand en vrijheid weet te vinden. Vasthouden en loslaten, inspanning en ontspanning, bewegen en stilstaan. Dat is de kunst van yoga. Wilskracht gaat samen met overgave. En daar is niets zweverig of mysterieus aan, dit is zoals het is. Het doel is meesterschap: meester zijn over jezelf en over je leven. Meesterschap is het vermogen om een intentie om te zetten in werkelijkheid, om doelbewust te leven en je eigen leven te creëren. De wil overwint de inertie van wat is en stelt je in staat te bewegen naar waar je wilt zijn. De wil maakt gebruik van energie die wordt voortgebracht door beweging maar heeft ook richting (intentie) nodig. Deze intentie ontstaat in het bewustzijn. Bijvoorbeeld: Je hebt de intentie om te mediteren of om een yogahouding een bepaalde tijd vol te houden, maar je hebt energie nodig om die intentie te verwezenlijken. Pas als je “wil” in staat is om energie te investeren in je intentie, is er sprake van echte macht. Dat is wat ik je meegeef tijdens mijn yogalessen en wat je jezelf eigen kunt maken door yoga te beoefenen.

Miranda Klomp / Yoga en Coaching op de werkvloer / Ook te boeken als Workshop / info@yogastudionamaste.nl / 06-46290627