Restorative yoga

Dit is een van de belangrijkste en mooiste vormen van yoga.
Restorative yoga is het moment waarin we volledig tot rust mogen komen terwijl we wakker zijn.
Een les waarin we 75 minuten lang in volledige stilte zijn en volledig ondersteund worden door kussens , dekens en alles wat je nodig hebt om comfortabel en zacht in een rustgevende houding te verblijven.


De drukte in ons huidige leven

 

Het beeld van onze huidige maatschappij is dat we constant maar doorgaan. Voldoen aan wat er van je wordt verwacht, en dan ook nog met een grote glimlach op je gezicht in je privé leven alle ballen hoog houden. Prikkels waarmee we worden overspoeld door alle sociale media die we via mediakanalen bij ons binnen krijgen. En dan nog niet meegenomen wie jij bent als mens.
Wat kan jij eigenlijk aan? Ben je hooggevoelig? Of heb je een functie die veel verantwoordelijkheid opeist? Ben je moeder en slokken de kinderen en de verplichtingen rondom het huishouden je helemaal op? Of is het de sociale media die jou het gevoel geeft er niet bij te horen als je niet voldoet aan de mooie plaatsjes en geweldige verhalen?
Dit maakt dat veel mensen Burn-out of depressief thuis komen te zitten.
Uit onderzoek is gebleken dat in 2020 de verwachting is dat depressie en burn-out volksziekte nummer 1 zal zijn.
 
Wat doet Restorative yoga?
Restorative yoga geeft jou de gelegenheid om te genezen en terug te komen uit een Burn-out en kan gevoeligheid voor depressie verminderen.
Het lichaam heeft de intelligente eigenschap om jou te voorzien van energie wanneer je in actie bent. Maar het lichaam heeft ook de intelligente eigenschap dat wanneer het lichaam in rust is, over te schakelen naar een ander gedeelte van het zenuwstelsel  om te herstellen.
Dit gedeelte van ons zenuwstelsel ( Para Sympathicus) kan alleen worden aangesproken in rust of ontspanning. Dus je kunt je voorstellen dat wanneer wij alsmaar doorgaan en niet de gelegenheid nemen om te ontspannen of uit te rusten,
(terwijl we wakker zijn) ,
 we dit gedeelte van het zenuwstelsel niet voldoende kunnen aanspreken waardoor het een soort van onderontwikkeld raakt.


Dit is ook wat je mensen vaak hoort zeggen:
 "Als ik ga zitten wordt ik helemaal onrustig in mijn hoofd ,dan denk ik aan alles wat nog gedaan moet worden".
'Dan heb ik toch geen rust, dus ga ik maar door.

 

Wat er gebeurt is dat het lichaam is niet meer in staat is om tot rust te komen omdat het altijd actief is.
Dus opnieuw leren ontspannen en leren "niets te doen" is dan ook de enige oplossing.
En dat is wat je mag ervaren en mag leren in Restorative yoga.

Restorative yoga is een belangrijke vorm van yoga die jou behoedt voor het overgevoelig raken voor stress en ongemakken.
Je kunt het leven makkelijker aan wanneer er zich een stress situatie aandient.
Restorative yoga zorgt ervoor dat jouw batterij niet steeds leeg raakt wanneer er iets onverwachts gebeurt of wanneer er een prestatie neergezet dient te worden.
Restorative yoga geneest en voorkomt, het geeft je de gelegenheid om dichterbij jezelf te komen zodat jij er achter komt wat voor jou belangrijk is. En wat jij nodig hebt.

Op vrijdagochtend sluiten we deze les af met yoga nidra